Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dula - doprovod u porodu

                                                                                                                                                               

DOPROVOD U PORODUObrazek

 

 

Duly provází ženy během těhotenství, porodu a v poporodním období.

 

Nejčastěji doprovází celé páry, kdy je dula dobrou a vítanou pomocí i partnerovi rodící ženy.

 

s-jitkou_2_small.jpg

DULA je původně řecký název a znamená ženu, která je připravena „opečovávat“. A to je jedna z nejhlavnějších rolí duly – poskytuje NEPŘETRŽITOU emocionální, psychickou i fyzickou podporu během porodu. Tento druh nepřetržité podpory nemůže ženě nabídnout nikdo ze zdravotnického personálu, protože to vzhledem k jejich vytíženosti a péči i o jiné rodičky ani není  technicky možné. A také podstata jejich práce je jiná, porodní asistentky a lékaři zajištují především odbornou zdravotnickou péči.

 

Dula tedy neposkytuje zdravotnické služby, ale doplňuje péči zdravotníků. Nesupluje ani nedubluje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny.

 

Dula napomáhá komunikaci mezi rodiči a zdravotníky, pracuje diskrétně a citlivě, nerozhoduje za rodiče.

Cílem duly je podpořit ženu v tom, že porod zvládne. Dula doprovází rodící ženu do porodnice, kterou si žena vybrala, případně u porodu doma za přítomnosti zkušené porodní asistentky.
Dula pomáhá vytvořit takovou atmosféru při porodu, aby se žena mohla cítit bezpečně, mohla se co nejvíce uvolnit a plně soustředit na samotný porod. Také je důležité, že zná rodičku již z období těhotenství a i její přání, obavy a představy týkající se porodu.

Nepřetržitá podpora a péče o rodící ženu má tak velký význam, že často pozitivně ovlivní jeho délku, vnímání bolesti a prožitku a pomáhá snižovat výskyt případných komplikací.

Dula chápe a respektuje fyziologii porodu i emocionální potřeby rodící ženy. Uznává porod jako jeden z klíčových okamžiků v životě ženy a je si vědoma, že způsob, jakým žena a dítě porod prožijí, je pro oba velmi zásadní a důležitý i do budoucna.

 

 

Dula se s ženou a jejím partnerem setkává již během těhotenství, dává jim potřebné informace, kontakty a může jim pomoci s přípravou porodního plánu.

 

 

V období po porodu podporuje ženu v kojení a vzhledem k tomu, že velká část dul je zároveň i laktačními poradkyněmi, může pomoci i s případnými problémy.

 

 

Práce duly u nás ještě není příliš známá a někdy je zlehčována.

Ale zkušené duly znají ze svých zkušeností u doprovodů důležitost a pozitivní přínos své práce pro vznikající novou rodinu.  

 

 

 

Je to práce krásná, ale náročná nejen pro dulu samotnou, ale často i pro celou její rodinu . Dula mívá 24 hodinovou pohotovost na telefonu již cca 3 týdny před termínem porodu a je připravena být v případě potřeby rodící ženě co nejdříve a plně k dispozici a to na čas, který není omezený žádnou „pracovní dobou“.  I proto dul, které k porodům doprovází, je zatím málo.

 

 

 

 Obrazek

Porod je hluboce duchovní a radostná událost, která se odráží na celém dalším životě ženy a nově narozeného človíčka.

 

 

 

 Moje kamarádka a kolegyně Květa Cermanová napsala několik hezkých článků o práci dul, odkazy  naleznete zde: www.kvetadula.estranky.cz/clanky/nove-clanky.  

A takto doprovázím já, moje zkušenosti: https://jsemtehulka.cz/doprovod-u-porodu/

 

 Obrazek

 

Česká sociace dul u nás zajišťuje kvalifikované vzdělávání pro duly. Dula ČAD má rámcové znalosti z oboru psychologie, medicíny, legislativy, kojení a péče o dítě. Při vzdělávání dul ČAD je kladen důraz na dobrou znalost hranic profese a také sebezkušenostní práci. Duly ČAD jsou vázány etickým kodexem, procházejí pravidelnou supervizí a následným vzděláváním. Práce duly se řadí mezi pomáhající profese a tomu odpovídá i jijich odborné vzdělání a příprava na doprovázení klientek i v těžkých životních situacích.

Na webových stránkách asociace, www.duly.cz, naleznete informace, seznam dul s jejich kontakty podle míst působení i etický kodex, který je každá dula ČAD povinna dodržovat.

 

Duben 2010