Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezplenková metoda

 

Přirozená hygiena kojenců aneb bezplenková komunikační metoda v praxi.

 

Termín: úterý 22. března, 10 - 13 hod.

Cena: 300,- Kč

 

Nejstarší způsob péče o vylučování u potomků, znovuobjevený a adaptovaný na životní styl civilizace třetího tisíciletí. Jedná se o součást instinktivního rodičovstí (natural parenting), které se vyznačuje silným poutem mezi dítětem a rodičem.

 

Přednášející: Ing. Petra Janoušková

S dcerou praktikuje přirozenou hygienu od jejího narození, úplně bez plen je od 1 roku.

Tímto tématem se zabývá v rámci svých seminářů i individuálního poradenství. Píše a publikuje články pro www.duverujsveintuici.cz, www.rodicem.cz, časopis Betynka, atd.

 

Přirozená hygiena kojenců v kostce

  • Miminka jsou si už od narození vědoma svého vylučování a dávají to nejrůznějšími způsoby najevo. Během několika prvních měsíců života jsou schopná vědomě uvolnit svěrací svaly. Když je podržíme nad vhodnou nádobou už v novorozeneckém věku, umožníme jim zůstat ve spojení se svými tělesnými funkcemi a ukážeme jim, jak v dané situaci nejlépe reagovat.
  • BKM je metoda založená na potřebách dítěte, nenásilná a bez trestů. Komunikace je základním kamenem této metody a vždy je třeba klást na ni důraz.
  • S BKM je nejlépe začít už v novorozeneckém věku. Později lze její principy aplikovat i během učení na nočník.
  • BKM ušetří rodičům boje spojené s přebalování a s klasickým učením na nočník. Často sníží počet situací, kdy je dítě “z neznámých důvodů” nespokojené a neklidné, je i prevencí opruzenin.
  • BKM lze praktikovat opravdu bez plen, ale i s částečným či stálým používáním plen. Tím, že se spotřeba použitých plen snižuje, je BKM ekologičtější než klasické plenkování.
  • BKM lze praktikovat na plný úvazek, ale stejně tak i na poloviční, mohou ji tedy používat i rodiče pracující.
  • Láskyplná pozornost, kterou potřebám našich miminek věnujeme, vytváří silné pouto, které odpovídá našim přirozeným lidským instinktům. BKM zlepšuje naši schopnost porozumět potřebám miminka, je jednou z praktik instinktivního rodičovství (natural parenting)