Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vybírat porodnici

23. 5. 2012

Otázka, kterou porodnici vybrat a jak to v které porodnici konkrétně vypadá, napadá asi každou těhotnou ženu. Přeci jen to bude místo, kde na tento svět přivede své dítě. A jako rodiče, si vždy přejeme pro své děti bezpečné prostředí. Ale těhotné ženy mají ještě obavy týkající se jich samých – zda jim tam pomůžou, budou na ně milí, laskaví, vstřícní, jestli jim personál nějak pomůže ( a jak) od případných bolestí, zda jim poradí, když si ony nebudou vědět rady...

Na tyto otázky se ale nedá obecně odpovědět. A to proto, že každá žena je jiná, každá má jiné představy, zkušenosti. Takže vybírat porodnici jen proto, že „ji mám blízko“ nebo že tam rodila většina kamarádek a byly celkem spokojené nemusí být úplně ideální...

A to samé se může týkat i třeba volby domluveného lékaře u porodu. I tam je velmi vhodné si to ujasnit a vybírat pro sebe „na míru“. Ve své praxi jsem se např. setkala se ženou, která si domluvila k porodu lékaře, osobně ho ale zatím neznala, jen si našla na internetu na něj pozitivní a nadšené ohlasy od jiných maminek. Tato žena už patřila mezi ty „informované rodičky“, měla svou představu jak by chtěla ideálně porodit, ale když se pak setkala poprvé osobně s tímto lékařem v poradně, byla nemile překvapena, jak rozdílný pohled na vedení porodu on má – i přes tu chválu maminek z internetu. A jelikož to byl docela direktivní muž, tak pro ni byla těžká představa, že by se s ním byla schopna dál setkávat v poradně, když se na porodní spolupráci nakonec nedohodli. A nebo se s ním dokonce pak setkat u porodu, kdyby měl zrovna službu. Z tohoto důvodu se pak rozhodla rodit raději v jiné porodnici – a ke své spokojenosti.

Vybírejte tedy podle sebe, zjišťujte si informace o normálních porodech, kterých je většina, ne o nepříjemnostech a přemýšlejte o sobě, co očekáváte, jaký jste typ, jaké máte představy. Některé ženy potřebují pro svůj klid a pocit bezpečí plně vybavenou porodnici, přístroje, lékaře a jejich vedení a jiné zase potřebují klid, podporu, důvěru že to zvládnou. Vše je dobře. Špatně to je pouze tehdy, pokud se to děje naopak.

Ale i to je někdy nutné třeba ze zdravotních důvodů akceptovat. A proto je to vše tak individuální rozhodnutí – na jakém místě, koho mít u sebe a jakým způsobem....

Teprve pak začněte zkoumat jednotlivé porodnice, již cíleně a konkrétně se vyptávat kamarádek, jak v té které porodnici to či ono probíhalo. Myslím, že je také výborné se setkat s  dulou nebo porodní asistentkou, která doprovází externě do porodnic. Protože pokud ve Vaší lokalitě pracují, budou mít přehled o konkrétních porodnicích. A takto si informace sbírat jako mozaiku a vybírat si. Někdy si těhotné ženy myslí, že to přehánějí – a nebo si to myslí lidé z jejich okolí – že jsou přeci všechny porodnice stejné a hlavně záleží na lidech. Ale toto považuji za velký omyl. Každá porodnice má totiž jiné své vnitřní „mantinely“a ty je dobré znát.

Takže vybírejte, nic nepřeháníte, jen si vzpomeňte, když jste třeba kupovali s partnerem auto, byt, sedačku atd. Koupili jste snad v prvním obchodě a ještě v tom co byl nejblíže???

A tady se nejedná o věc, ale o Vaše dítě, Vy jste jeho rodiče a chcete pro něj to nejlepší.

 

A také to bude první společný prožitek na tomto světě, který může (a měl by) být krásný, pozitivní, radostný, na který budete rádi všichni vzpomínat.

 

Tedy nastávající maminky, hledejte, ptejte se, připravujte se a nenechte nic náhodě. Výsledek za to stojí.

 

Přeji Vám krásné porody a šťastné děti,

Jitka Čejková

 

 

Další moje články s potřebnými informacemi, které doporučuji k přečtení zde