Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ideální místo pro porod

22. 11. 2012

 

Seznámení s prostředím

Alespoň trochu to místo = většinou porodnici znát (doma to popř.znáte ). Využijte ukázkové dny v porodnicích, poptejte se kamarádek a nebo ještě lépe někoho, kdo prostředí reálně zná z doprovázených porodů (dula, porodní asistentka).

Lidi, které znáte 

Pokud byste měly možnost domluvit si ke svému porodu porodní asistentku, která v té porodnici pracuje, tak to vážně zvažte, stojí to za to! Nebo externí porodní asistentku (nemá ale ty možnosti jako interní porodní as.) či dulu. I - ale DOBŘE PŘIPRAVENÝ- partner nebo kamarádka bude velkou pomocí a podporou při vytváření pohodového místa pro porod.

Teplo

To se zdá automatické, vždyť se tam přeci narodí děťátko, které potřebuje teplíčko, že? Ale čím dál častější realita porodnic bývá klimatizace , takže mikinu a tlusté ponožky možná ráda využijete .

Přítmí

Ztlumit světla, přes den třeba závěsy nebo žaluzie - ale pozor, neplatí to 100%, někdy naopak může být mamince příjemné denní světlo, sluníčko.

Čerstvý vzduch

Bohužel, tam kde je klimatizace, bývá problém s větráním. Ale pokud budete potřebovat čerstvý vzduch, tak to chtějte i přes jejich technické problémy. Vyřešit to lze.

Příjemná vůně

Čich je velmi silný smysl. Jen si představte třeba vůni zubní ordinace a naopak vůni, která se Vám vybaví z období velké zamilovanosti nebo z nějaké dovolené ap. Jak na tyto představy reagovalo Vaše tělo? Ale nepoužívejte v porodnici aromalampy, špatně se tam pak větrá, je lepší si jen čichnout k lahvičce.

Zvuky

Takové, které Vám dodají klid. Tlumené hlasy, hudba kterou máte rády a při které se umíte uvolnit (ideálně ta, na kterou jste si nacvičovala relaxaci). V některých porodnicích je z okolí vše slyšet, takže se informujte a velmi zvažte, zda toto pro svůj klidný porod potřebujete.

Intimita

Je u porodu často důležitá. Však si vzpomeňte na tu chvíli, kdy Vaše miminko vznikalo, asi to nebylo nemocniční rušné prostředí... A porod je také takový "přírodní" děj , tak si tam to prostředí zkuste co nejvíce zútulnit.

Dobré pomůcky

Sprcha, vana, míč, žíněnka, nahřívací sáčky atd.

Jídlo a pití

Pití by mělo být samozřejmostí. A jídlo má také svou důležitost. Není moc ideální mít během porodu, který může trvat hodiny, sevřený žaludek hlady a k tomu ubývající energii...

 

 

Budete-li potřebovat nějaké kontakty nebo pomoc s výběrem porodnice ap, můžete mě kontaktovat na telefonu: 251 64 15 23, popř. 775 35 42 15. 

Jitka Čejková